ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a: Nušićijada, završni čin

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Srbija se ponovo podelila. Neko je pustio buvu kako je crna strana eurokrema kvalitetnija od bele i time izazvao bes belokremaca. Ali to nije jedina stvar koja nas je ovih dana razgraničila, što bi rekao predsednik.

Kako bi ispratila državnu politiku, opštinska vlast Ivanjice odlučila je da se razgraniči od dosadašnjih organizatora Nušićijade, udruženja Kudes (u daljem tekstu „oni bivši“) i samostalno organizuje svoj festival, tzv. Kontranušićijadu. Predložili su da njima pripadne južni deo (Ivanjica), a Kudesu sever (Beograd, tačnije Dorćol plac). Jednom rečju, poručili su bivšem organizatoru - viđeni ste za Dorćol plac! Obrazloženje je da su se u Ivanjici tokom Kudesove Nušićijade skupljali pacovi, zmije i narkomani, a da će sada niknuti jedna lepša Ivanjica sa stambenim kulama i šoping molovima. Jednostavno rečeno, Nušićijada u organizaciji Kudesa nije prošla pooštreni tehnički pregled, pa su ivanjički naprednjaci (u daljem tekstu KudeSNS), poručili Kudesu da je najbolje da spali svoju Nušićijadu.

Sve je počelo kada su ivanjički naprednjaci krenuli da se raspituju ko je taj Nušić kome se svake godine posvećuje festival u njihovom naselju, a kada su saznali da se radi o pokojnom čoveku, počeli su da ističu svoje zasluge koje su imali tokom njegovog života i gledali šta tu mogu prigrabiti za sebe. Jedino što ožalošćena ivanjička porodica iz SNS-a nije shvatila da se pokojnik bavio satirom, koja najviše gađa upravo vlast, a zna se ko je odavno vlast na svim nivoima u državi.

Ne treba se začuditi ako ivanjički Jerotiji iskopaju neka pokajnička dela koja je Nušić naknadno napisao jer je, prema njihovom obrazloženju, promenio kurs od devedesetih godina prošlog veka u odnosu na vek u kojem je doživeo zrelo doba. Tako da možemo očekivati da će se ubuduće u Ivanjici izvoditi neka nova Nušićeva dela, recimo „Oradošćena porodica“, „Lice koje više nije sumnjivo jer mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor“, „Put oko sveta bez Kosova“, „Naredni poslanik SNS-a“, „Oživljeni“, „Razgraničenje, tako je moralo biti“, „Gospođa ministarka saobraćaja“, „Dr sa Megatrenda“, „Vlast, a ne štetočinska opozicija“ i sl.

Pisma podrške novim organizatorima Nušićijade stigla su sa svih strana. Gradonačelnici sa Kosova poručili su da će sve one koji se protive novoj Nušićijadi potražiti u njihovim kućama i vilama i pitati ih zašto su protiv razgraničenja Nušićijade. Ako treba, dodaju gradonačelnici, dosađivaće im Herbalajfom, Spasiteljem i Kirbi usisivačima dok im ne otvore vrata. Zoran Babić iz Koridora Srbije poručio je da će izgraditi potporni zid oko Ivanjice kako bi sprečio Đilasa, Jeremića i Jankovića da uđu u nju. S druge strane, pismo podrške bivšim organizatorima stiglo je od predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, koji je poručio da, ako im je potrebna pomoć, odmah može poslati jednu diviziju sitne dece sa puškama da brane Kudesovu Nušićijadu.

Kada je Nušić birao piramidu za svoj grob na Novom groblju u Beogradu, navodno da mu ptice ne bi ostavljale izmet na grobu, nije ni slutio da će mu 80 godina kasnije neka naprednija (pre)letačka stvorenja to ipak uraditi.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu