3.153.600

Dejan Ilić, iz teksta za Peščanik.net, 15. 9. 2018.

Toliko, više od tri miliona osoba dakle, pogine u Sjedinjenim Državama tako što padne s prozora. To Vučić kaže ovako: „U SAD na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora“. Što znači da ih 8.640 pogine na dan i 3.153.600 za godinu. I za državu od preko 300 miliona žitelja, 3 miliona stradalih na prozorima je previše.

Vučić je potegao hiperbolu, reći će dobronamerni čitalac, hteo je da kaže da se nesreće događaju (u Sjedinjenim Državama rekli bi – shit happens, naročito kad se peru prozori). Ali, zašto je potrebno da pogine preko tri miliona perača prozora da bi se smrt dvojice radnika predstavila kao događaj na koji ne treba obratiti previše pažnje jer zaista – nesreće se događaju?

Argument da se nesreće događaju nije bio potegnut kada je pre par nedelja poginuo radnik na gradilištu u Ulici kneza Miloša. Naprotiv, tada se odmah krenulo u utvrđivanje odgovornosti, pa se pokazalo da su ljudi na tom gradilištu radili na crno. Ovaj put, Vučić je odmah izašao da kaže da je nova nesreća na gradilištu sticaj nesrećnih okolnosti, jer je sve drugo bilo po zakonu i propisima – drugim rečima, niko nije kriv.

Biće da brzina u utvrđivanju okolnosti i potreba da Vučić lično objavi rezultate imaju veze sa mestom nesreće – poginuli radnici gradili su Beograd na vodi. S obzirom na to, možemo spekulisati o do sada već utvrđenom obrascu zataškavanja. Prvi put smo to videli, ako me pamćenje ne vara, u slučaju lažnih doktorata. Za njima su usledile poplave, pa pad helikoptera. I svaki put je preuranjena ocena Vučića ujedno bila i konačna reč o svakom od tih slučajeva.

Žitelji Srbije dele se na građane prvog i drugog reda i kada izgube život. Izgubljeni životi radnika na Beogradu na vodi kao da su manje vredni od izgubljenog života u Ulici kneza Miloša. Za smrt u Kneza Miloša će se utvrđivati okolnosti i odgovornost, smrti u Beogradu na vodi tretiraće se kao nesrećni slučajevi (naravno, svaka je smrt nesreća). A da bi utisak o nesreći bio upečatljiviji, retorički ćemo pobiti i preko tri miliona perača prozora u Sjedinjenim Državama.

Nisu samo smrti podložne zloupotrebama u Srbiji. Isto je i sa još nerođenim bebama. Po potrebi, novoradikali seju živote kao što seju i smrti. U javni prostor nedavno se izlio snimak na kome Marko Đurić bezočno laže o broju beba koje treba da se rode na severu Kosova. Biće ih za sto više nego lane, rekao je otprilike Đurić. A onda prasnuo u smeh, svestan šta je izgovorio. Posle je objasnio da se šalio. Ali, stvar nije u šali, na snimku se jasno vidi s kojom lakoćom bezočno lažu novoradikali.

Molimo vas da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu