DRAGAN VELIKIĆ - Kompletni idiot i lokomotiva

Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Za svaku promenu potrebno je da se pokrene kritična masa, svejedno da li je reč o potpornom zidu na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri, ili, o smeni vlasti. Posle šest godina vladavine naprednjaka, proces urušavanja dobija neslućeno ubrzanje, tako da je za očekivati da se u doglednoj budućnosti pored kamenja pokrenu i ljudi, koje bismo u tom slučaju mogli imenovati građanima.

Dogledna budućnost je relativan pojam, i drugačije je doživljava neko kome je dvadeset ili trideset godina u odnosu na penzionera. Međutim, za vlast je sve to ista materija koju valja držati u stanju mirovanja. A da bi ljudski materijal ostao statičan potrebno ga je kontinuirano hipnotisati mantrom koja će svojim sadržajem pokriti što širu populaciju – i po horizontali, i po vertikali.

Kada je reč o vladavini SNS-a, ta mantra je ispunjena odsustvom svakog suvislog sadržaja. Jer, strategija ove vlasti je izolovati zdrav razum, i onda ići na njegovo ukidanje. Po svemu onome što danas čini javni život u Srbiji, taj proces je uveliko odmakao, pa više na delu nemamo urušavanje svih vrednosti, već njihovo survavanje.

Masa je, kako je slikovito predstavlja francuski teoretičar društva Moris Diverže, zapravo bara koja se može pokrenuti samo spolja. Ako dođe do pokretanja iznutra, onda to više i nije masa već društveni pokret koji se aktivistički strukturiše uspostavljajući svoje kanale horizontalne komunikacije.

To je razlog zašto SNS i njen lider tako zdušno i orkestrirano putem svojih tabloida napadaju svaku pojavu ozbiljnije horizontalne komunikacije u mislećem delu populacije u Srbiji, svejedno da li je u pitanju Savez za Srbiju, Građanski blok 381 ili Ne da(vi)mo Beograd.

Da bi se mozgovlje građana Srbije očistilo od svih natruha logike i zdravorazumskih refleksa potrebna je jedna široka akcija izluđivanja. Zato na javnoj sceni Srbije defiluje sav taj nakot u vidu raznih vulina, martinovića, rističevića, babića i ostale menažerije, kako bi se generacije koje stasavaju lišile moralnih vrednosti, kako bi odrastale mimo osnovnih etičkih pojmova kao što su vrlina, sloboda, ljubav, solidarnost, dobrota...

Otkako je SNS došao na vlast, građani Srbije su danonoćno izloženi torturi laži, poniženja, prostaštva, lopovluka, pljački. Ideja i jeste ubiti u pojam one koji tvrdoglavo odbijaju da prihvate rijaliti kao način života. Cilj ove vlasti je da se što veći broj građana uvalja u blato, da se stvori društvo bez moralnih normi, da se neke davne svakodnevice normalnog života prekriju zaboravom.

Apsurd je nova realnost Srbije. Beograd je jedina evropska metropola koja je ukinula glavnu železničku stanicu, tako što je proglasila nedođiju Prokopa centrom grada. I ne samo to. Na izlazu iz stanice Prokop Centar postoji autobusko stajalište. Svakih četrdeset minuta saobraća autobus 36 na relaciji Prokop Centar - Glavna železnička stanica. Kakav apsurd! Prevozi putnike od stanice koja nije izgrađena do stanice koja je ukinuta. I Beket, i Jonesko imali bi šta da nauče iz srpske svakodnevice.

Kultura je jedini zabran gde se kriju ostaci normalnosti u Srbiji. I zato vlast na svaki način nastoji da kazni nepodobne tako što na rukovodeća mesta kulturnih institucija postavlja svoje poslušnike. Međutim, nije toliko tragično to što su poslušnici, već što su neznalice. Zato i jesu odabrani. Njihov posao je da ne znaju svoj posao. A zadatak im je da ponize svakoga ko se drzne da bude kritičan prema naprednjačkoj vlasti. Isisavaju ono malo novca iz budžeta za kulturu tako što smišljaju fantomske projekte, dodeljuju sredstva po partijskoj liniji, dok na drugoj strani uskraćuju ili umanjuju sredstva za dokazane kulturne manifestacije.

A kada pominjemo sredstva, naši sugrađani Romi do njih dolaze tako što sakupljaju sekundarne sirovine - ambalažu i staro gvožđe. Problem je što im se ponekad omakne da posegnu i za poklopcima uličnih šahtova. Ipak, najstariju lokomotivu iz kolekcije beogradskog Železničkog muzeja, napravljenu 1864. godine, a isečenu u delovima 31. avgusta ove godine, nisu odneli Romi. Drugačiji je to rukopis.

Da li je u pitanju onaj isti „kompletni idiot“ iz Savamale, koji je u noći 25. aprila 2016. godine porušio deo Hercegovačke ulice? Ili imamo novog „kompletnog idiota“?

Molimo vas da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu