IN MEMORIAM: Milena Dravić

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, preminula je u Beogradu u 79. godini posle teške bolesti.

Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gde se nalazila na lečenju.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Gаge Nikolićа.

Milena Dravić je rođena u Beogradu 1940. godine i jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "WR Misterije organizma", "Prekobrojna", "Poseban tretman", "Kozara", "Sutjeska", "Vrata ostaju otvorena", "Čovek nije tica", "Hasanaginica", "Devojka", "Rondo", "Nije lako sa muškarcima", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima"...

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena je često igrala samohrane majke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i tri "Zlatne arene" i šest srebrnih na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Bili bi vam mnogo zahvalni da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu