Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, dobio 2,5 godina zatvora

Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferi Hypo. Nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

Mora vratiti 3,6 milijuna kuna u proračun

"Od '94. do '95. za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, vlada je teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, dogovorio je da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna", rekla je sutkinja Galešić.

"Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna, dužan je podmiriti troškove postupka u iznosu od 6452 kune, odnosno ukupno 11.542 kune", rekla je sutkinja.

Olakotna okolnost: Sudionik je Domovinskog rata

"Ovo je znatna i nesrazmjerna imovinska korist, Sanaderu bi u to vrijeme trebale 64 godine da zaradi taj novac kojeg je dobio provizijom. Olakotne okolnosti su mu da dosad nije pravomoćno osuđen, da je sudionik Domovinskog rata, oženjen i otac dvoje djece. Otegotna okolnost mu je da je kao zamjenik ministra trebao štititi državne interese. Ovom presudom se odražava i snažna osuda društvene zajednice", rekla je sutkinja. 

Ivo Sanader na današnju nepravomoćnu presudu ima se pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Bili bi vam mnogo zahvalni da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu