Kujundžiću odnijele 400 horor priča: "Bol žena i muškaraca ne tretira se isto"

Predstavnice udruge Roda su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

"Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda", izjavila je Daniela Drandić iz udruge Roda novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

"Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti", poručila je Drandić.

"Zatražit ćemo žurni sastanak s ministrom. Ovdje možete vidjeti izjave 400 žena kako se radi, tako se radi u svakoj bolnici, u svakom gradu, čak i u privatnim klinikama. Bol žene se ne doživljava jednako vrijednom, zdravstveni radnici je ne doživljavaju kao bol muškarca", rekli su iz Rode.

"Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem. Javnosti je već puna kapa, pritisak javnosti, medija i svake žene bit će dovoljan da ovo izguramo do kraja", dodale su predstavnice Rode.

"Koliko se još žena treba javiti da bi se nešto pokrenulo? To nije samo 400 žena koje su poslale nama, to je tisuće komentara na društvenim mrežama", kazali su iz Rode.

"Radi se o tome da žene prolaze kroz bolna stanja, a zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo bolno stanje treba dodatno obezboliti", kazali su iz Rode naglasivši još jednom kako se bol muškaraca i žena ne tretira jednako.

Lavina se zakotrljala krajem prošlog tjedna kad je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u saboru ispričala svoje strašno iskustvo iz jedne hrvatske bolnice gdje su joj, kako je kazala, bez anestezije radili kiretažu. Od tada pa do danas brojne žene javno su podijelile svoja iskustva.

Iz udruge Roda pozvali su žene da im pošalju svoja iskustva.

Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Bili bi vam mnogo zahvalni da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu