Makedonska ministarka policije osuđena na šest godina zatvora

Krivični sud u Skoplju je bivšu ministarku unutrašnjih poslova Makedonije Gordanu Jankulovsku osudio na šest godina zatvora zbog nezakonite nabavke blindiranog "mercedesa".

Luksuzni, blindirani "mercedes S 600 gard", koji je bio želja Gruevskog, kupljen je 2012. godine i plaćen skoro 600.000 evra.

O toj nabavci se saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" kojeg bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Zbog opreme tog automobila slučaj je nazvan "Tenk".

Ranije su osuđeni bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski i tadašnji pomoćnik u MUP Đoko Popovski, dok je je postupak za prvoptuženu, bivšu ministarku Jankulovsku, bio razdvojen jer je njena trudnoća bila rizična. Suđenje je nastavljeno pošto se porodila krajem avgusta.

Po presudi, Jankulovska je kriva za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, jer je na podsticaj premijera Gruevskog podsticala svog pomoćnika Đoku Popovskog da protivzakonito kupi skupo vozilo.

"Vozilo je nabavljeno u nezakonitom postupku da bi bila ispunjena želja Nikole Gruevskog", rekla je sudija Osnovnog suda "Skoplje 1" Dobrila Kacarska koja je vodila slučaj "Tenk" po prijavi Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Apelacioni sud u Skoplju je u petak, 5. oktobra, potvrdio Gruevskom kaznu od dve godine zatvora za nezakonitu nabavku "mercedesa", dok je Popovskom delimično uvažio žalbu i zatvorsku kaznu skratio za dve godine, na četiri i po godine.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu