Medved dao stan ženi koja je s Glavašem optužena za ratne zločine

Gordana Getoš Magdić, optužena za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima Selotejp i Garaža, dobila je u rujnu prošle godine od Ministarstva branitelja stan u Zagrebu. 

Nenad Križić, zamjenik ministra branitelja Medveda, tvrdi kako Getoš Magdić ima riješen status branitelja i vojnog invalida. 

Gordana Getoš Magdić je trećeoptužena u slučajevima Garaža i Selotejp, zajedno s Branimirom Glavašem, Ivicom Krnjakom, Dinom Kontićem, Tihomirom Valentićem i Zdravkom Dragićem. Zbog tih slučajeva im se već jednom sudilo, ali je osuđujuću pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Suđenje se ponavlja više od osam godina nakon što su Glavaš i ostali proglašeni krivima i kažnjeni na zatvorske kazne od pet do deset godina koje im je u pravomoćnoj presudi 2010. smanjio Vrhovni sud.

Slučaj Selotejp odnosi se na mučka ubojstva deset ljudi i pokušaj ubojstva jednog čovjeka u ratnom Osijeku. Ime Selotejp slučaj je dobio zbog korištenja ljepljive vrpce – zarobljenim civilima ruke su vezane selotejpom prije nego što ih se upucalo u glavu i bacilo u Dravu. Zločine su, po sudskoj presudi, počinili pripadnici posebne postrojbe, Samostalne uskočke satnije, formirane upravo s ciljem mučenja i ubijanja civila, za koje se vjerovalo da su srpski špijuni. 

Slučaj Garaža odnosi se na otmice i mučenja civila u zgradi Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, kojim je predsjedao Branimir Glavaš. On je osuđen zbog toga što je propustio spriječiti zlostavljanja, a teretilo ga se i da je naredio ubojstvo Đorđa Petkovića, koji je bio zatočen i mučen zajedno s Čedomirom Vučkovićem, čovjekom kojeg se tjeralo da pije akumulatorsku kiselinu. 

Ključni svjedok u slučaju Garaža bio je Krunoslav Fehir, u vrijeme rata 16-godišnjak, koji je 15 godina nakon rata izašao u javnost s pričom o tome kako mu je Glavaš naredio ubijanje.

Bili bi vam mnogo zahvalni da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu