Ne može

Siniša Pavić, blog za ''Novi list''

Valjda neće zvučati seksistički - kad već živimo u doba premijera koji bez problema novinarki što mu pitanje postavlja kazuje da je slatka sugerirajući valjda da joj je takvo i pitanje - ako se kaže notorna istina da ranim jutrom na zagrebačko parkiralište Paromlina moraš požuriti ranom zorom što zato da bi se mjesto ulovilo, a što zato da bi se lijepog svijeta, poglavito ženskog, vidjelo.

Za onog tko je odrastao u socijalizmu, u doba kad je žena za volanom bila skoro pa eksces, još uvijek je fascinantno koliko to dama automobil vozi i koliko su pritom prezentnije, ljepše, oku ugodnije od muških za volanom. Parkiralište Paromlin jedno je, ako ne i jedino, ne kojem se isplati zorom parkirati. Tu cijeli dan možete ostati za deset kuna, a to je, kad je sat u centru 12, divota. No, nije Paromlin parking plac tu bez veze i samo parkiranja radi. On je tu i iluzije radi! On je tu da se makar čini kako se u gradu vodi računa o koječemu, od parkinga, preko prometa do čim manjeg zagađenja. Ali, on je tu, primjerice, i da se njime manevrira u predizborne svrhe, da se plaća malo i ništa kad su izbori na vratima. Realno, parking je to koji ne može sam podnijeti sve koji bi se tu parkirali. Zbog toga je jutrom trka tko će do osam sati stići, naći mjesto i veseliti se viđenju sad već dobro znanih lica koji također jutrom vrat lome da bi mjesto ulovili.

Uglavnom, znalo je biti i zabavno i oku ugodno. Lako se tu u razgovor ulazilo poglavito ako bi s parkinga otišao čovjek ranije, pa onom tko dolazi na njegovo mjesto ostavio svoju parkirnu karticu. Nema veće zahvalnosti, većeg iznenađenje nego kad ti netko ničim izazvan ostavi svoju karticu. Odmah ga poželiš odvesti na piće, u kino, na klopu, na svašta nešto iznenađen posve. A iznenađenje ne košta nego deset kuna! Još je veći gušt kad nalete stranci, pa siroti muku muče ne znajuć' kako papirnate kune pretvoriti u kovanice. Mudar i iskusan vozač vjeran Paromlinu uvijek u džepu ima koju kovanicu viška za ovakve prigode. Daš' strancu kune, on ti nudi euro ili dva, a ti velikodušno veliš da ne treba. Jedino što radiš krivo je to da mu automatski ne ponudiš vizitku od rodbine što ljeti apartmane iznajmljuje.

U svakom slučaju Paromlin je bio mjesto lijepih susreta, a sve zahvaljujući starim parkirnim automatima koji nisu pitali ništa do li da se u njih šaka kovanica ubaci. A onda je gradonačelnik Milan Bandić odlučio mijenjati aparate. Uvesti modernije. Koji i kartice primaju. I pamte registraciju vozila tako da ne možeš karticu ostaviti zgodnoj vozačici, ili zgodnom vozaču. Niti ima smisla strancima pomoći kad mogu karticu peglati, ako razumiju hrvatski jezik kojim aparat progovara.

Otkada je novih aparata sve je jutrom drugačije. Pred njima redovi, jer previše je stvari koje treba ukucati i premalo uputa kako. A kako se puno tipka, tako se aparati kvare. A kako se kvare, tako te tjeraju da plaćaš mobitelom. A stranci?

– Joj, biste li mi mogli pomoći - kaže gospođa iz Slovenije.

na nastupu dobiću napadaj bijesa/ jer doša sam gladan i treba mi mesa/ al organizator je počea žicat/ umisto mesa može li pizzza?/ može li balantajn umisto jacka?/ evo ti šta sam mu reka/ reka sam NE MOŽE

organizator meni se jada/ novci od grada još nisu došli/ zna da dogovor bia je sada/ al može li platit posli? reka sam NE MOŽE

teta u victe mortadelu riže/ reka sam dajte mi petnaest deka/ kad je izvagala bilo je više/ može li 16 deka?/ reka sam NE MOŽE

Ne može, rekli su oni koji traže da se vrati magnolija. Ne može, to još nisu rekli oni koji psuju zbog novih parkirnih automata, nenormalnih prometnih gužvi, očajnog odvoza smeće, dječjih igrališta u najmu... Ajde što šutke pratimo slučaj prostitutke, ali na malim stvarima se demokracija vježba. Brod što bahato plovi svemu usprkos, jer mu velike topovske kugle ne mogu ništa, valja bušiti sitno i na puno mjesta, zvao se on Bandić, HDZ, Plenković, ili već nekako. Valja ga bušiti jer da je kvalitetna života koji se da i sukreirati Vaso bi bio samo Vaso.

Ovako, od Vase ne vidimo Vojka koji pravo zbori kada kaže - ne može!

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu