Riječki profesor biologije djecu u elitnoj školi uči da je evolucija laž

Novi profesor biologije na ponajboljoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci, onoj koja nosi ime slavnog riječkog geofizičara, Andrije Mohorovičića, učenike poučava gomile antiznanstvenih ideja, među kojima i teze da je Zemlja stvorena prije nekoliko tisuća godina, dok je ''evolucija izmišljotina mainstream znanstvenika'' te ''dio propagande nacističkog tipa''.

Kao u vjerskim školama

Na skandalozna početna predavanja profesora Ivana Turinskog požalili su se brojni učenici i roditelji, a on ih je, tvrde, održao s Biblijom na katedri. Svojim fundamentalističkim klerikalnim stavovima hvalio se, i još uvijek se hvali, na Facebooku, mada je neke najspornije objave izbrisao nakon što je pukla afera.

Učenici su za njegovih prvih izlaganja zabilježili sljedeće teze:

Evolucija ne postoji;

Zemlja je centar svemira;

Sve biljke i životinje potekle su iz valova (ne valova mora, već područja visokog i niskog tlaka);

Globalno zatopljenje ne postoji;

Imali smo samo jedno ledeno doba;

Svemir je star 9000 godina; do čega se, po Turinskom, dolazi računicom prema kojoj na nebu danas možemo vidjeti 300 supernova. Kako se jedna supernova, opet prema Turinskom, događa svakih 30 godina, svemir je star 300 x 30 = 9000 godina.

Znanstvenici procjenjuju da u svemiru u prosjeku svake sekunde negdje eksplodira jedna supernova

Ovakvih teza ne bi se posramili ni radikalni američki, evangelistički radijski propovjednici poput Francisa Chana, koji se obogatio svojim učenjima, bestselerima i mega-crkvom, a koji je Turinskom očito blizak, pa čak ni islamističke medrese. Vjerojatno ni naši obiteljaši.

Ravnatelj se pravi lud

Prema informacijama koje se mogu pronaći na internetu, Turinski je diplomirao na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2016./2017. sa svojevrsnim preglednim radom o velikim zvijerima.

Na temelju čega je baš njemu dodijeljeno radno mjesto u riječkoj školi te kako je moguće da u uglednoj obrazovnoj instituciji iznosi zatucane srednjovjekovne ideje, nismo uspjeli doznati.

Ravnatelj škole Henry Ponte, inače profesor fizike i kemije, preko mobitela nam je samo kratko rekao da se njemu nitko od roditelja nije požalio. Nama su pak neki roditelji rekli da je upućen u problem te da je čak sjedio na jednom satu Turinskog kako bi čuo što govori! Nije čak pristao odgovoriti ni na službeni upit mailom.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu