Ukazivao na veze Hitne i pogrebnika, 13 godina čekao pravdu

Viši sud u Beogradu presudio je u korist uzbunjivača Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, koji je još 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika. Sud je utvrdio da mu je naneta šteta time što je nakon svojih istupa dobio otkaz, kao i što po njegovim prijavama nije postupano.

Trinaest godina je bio nepoželjan. Trinaest godina je živeo s pečatom osobe koja kleveta kolege. Trinaest godina mu je trebalo da dokaže da je bio u pravu.

"Po svaku cenu sam želeo da obavestim ljude da budu oprezni, jer ako se poziva Hitna pomoć da se neko oživi, a pomoć se ne pruža, onda je to jedno kriminalno delo i o tome sigurno ne može da se ćuti", kaže Josifovski.

A šta je bio njegov navodni greh? To što je Ministarstvu zdravlja ukazao na monstruoznu praksu koju je uočio.

Iz izjave sudu:

"Uočio je da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti, a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati. U tim situacijama lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen za ostale lekarske ekipe Hitne pomoći i konstatovali smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe i da nisu vršili reanimaciju… Nakon odlaska Hitne pomoći, dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge porodici preminulog. Adrese su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu".

Najmanje pet državnih institucija, među kojima Ministarstva zdravlja, policija i tužilaštvo ogrešili su se o Josifovskog, utvrdio je sud. Prvo su ga proglasili klevetnikom koji urušava ugled zdravstva i uznemirava javnost, primao je pretnje zbog svog upozoravanja, da bi potom bio smenjen sa funkcije direktora, pa otpušten.

Istovremeno, optužbe koje je iznosio gurane su pod tepih, sakrivane ili se njima manipulisalo

Inače, kolike mogu biti razmere potencijalnih zloupotreba govori i podatak da beogradska Hitna pomoć godišnje primi 3000 poziva koji se okončaju smrtnim ishodom. 

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu