Vojtehovski: Država na mene vrši pritisak, novinari se dele na "podobne" i "nepodobne"

Sindikat namenske "Milan Blagojević" iz Lučana u utorak je održao protest protiv emisije Tatjane Vojtehovski koja se bavila organizacijom rada i pogibijama radnika u toj fabrici, a pojedinci iz te organizacije zatražili su njeno hapšenje. Vojtehovski je u TV emisiji s državnim sekretarom Aleksandrom Gajovićem rekla da na nju pritisak vrši država.

Ona tvrdi da je sam Gajović napravio klimu da se novinari dele na "podobne" i "nepodobne", samim tim što je u pojedinim slučajevima tražio "drugu stranu". Vojtehovski ga je upitala kako bira koji napad na novinare će da osudi. S druge strane, Gajović tvrdi da je on sekretar svima i da ne pravi razlike među novinarima i slučajevima (napada, pretnji).

Vojtehovski se u emisiji "Život priča" kroz tri epizode (dve prošle godine) bavila nesrećom u fabrici "Milan Blagojević - Namenska", u kojoj su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, svedok pogibije kolega. On je u emisiji govorio o pritiscima koje je trepeo od direktora fabrike.

Članovi sindikata te fabrike su, nakon toga, u utorak, organizovali jednočasovni protest, a neki od njih zatražili su hapšenje novinarke. Poslali su i otvoreno pismo u kom traže da se obustavi, kako su oni to videli, "negativna kampanja protiv te fabrike" i "narušavanje ugleda" kompanije. 

Tatjana Vojtehovski je ranije izjavila novinarima da jednočasovnu obustavu rada u fabrici "Milan Blagojević" doživljava kao pritisak, ali ne kao pritisak sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike.

Voditeljka je predstavniku ministarstva skrenula pažnju na njegove ranije izjave i ocenila da je on lično podelio novinare, tražeći u pojedinim slučajevima pretnji i napada "drugu stranu", s čim se on nije saglasio.

Ona je podsetila i na to da kada je prećeno novinaru N1 Nikoli Radišiću, da je sam Gajović tada rekao da je potrebno da se čuje "druga strana". Podsetimo, novinaru N1 su u centru Beograda prišla dva NN lica i, uz pljuvanje i vikanje, psovali mu mater "američku" i "izdajničku". Jedan mu je poručio i "da te nisam video da si prošao ovom ulicom" uz psovke i pretnje šta će se desiti "ako ga vidi". Nakon toga, Gajović je izjavio da ga interesuje, kako je rekao, i "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada".

Vojtehovski se, takođe, osvrnula i na slučaj ispred Skupštine Srbije, tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tada su redari maltretirali i udaljili novinarku Danasa Lidiju Valtner, saradnika agencije Tanjug, novinarku Radio Beograda, kao i novinare Insajdera i Vajsa, i jednog učesnika protesta "Protiv diktature".

"Kada su u kragnu hvatani novinari, kada je bila inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, bili su protesti protiv toga, i novinari, kao što im posao nalaže, o tome izveštavali, vi ste tražili drugu stranu. Čija druga strana, onih ćelavaca koji su držali novinare? Pa šta ih pitate vi, kako je bilo, jesu vam se novinari mnogo otimali kad ste ih držali za kragnu... Kakva medijacija", upitala je novinarka.

Ona je poručila državnom sekretaru da sve to ukazuje da on lično stvara klimu da je potpuno u redu da postoje podobni i nepodobni novinari i da je potpuno u redu da se novinarima nešto dogodi. "Vi ste čovek koji je izjavio u svom intervjuu, ja sam vas gledala i slušala, rekli ste - nije dužnost Ministarstva informisanja da osudi svaki napad na novinare. Pitam vas sada ovde - kako birate novinare čiji napad ćete da osudite?"

Na to pitanje, Gajović je odgovorio da je on "državni sekretar svima i da ne deli ni novinare, ni udruženja".

Vojtehovski je podsetila i na pretnje predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću. "Kada prete smrću Nedimu Sejdimoviću, vi, i ne znam stvarno odakle vam pravo, kažete - kako mi da znamo da on sam sebi nije to pisao, ne bi li sebe doveo u centar pažnje... Niste se zaustavili tu nego ste za kolegu Sejdimovića, vi, kao državni sekretar, izjavili tada - ja poznajem tog čoveka i mislim da on nema dobre namere... Odakle Vam pravo da se ponašate tako prema novinarima? Vi ste, gospodine Gajoviću, službenik ove države. Vaša plata ide od njegovog poreza, njenog, mog i naših kolega ovde u studiju. Mi vas plaćamo da radite vaš posao, nemate pravo da stvarate klimu da je u redu da svako preti kome god padne na pamet".

"Ministarstvo odbrane je zvanično podržalo akivnosti sindikata - znači na mene vrši pritisak država i onda mi vi kažete - treba da odemo u policiju... Šta da odem u policiju, da kažem - dobar dan, došla sam da prijavim Vulina, šta treba da radim? Šta da očekujem", upitala je novinarka sekretara, koji joj je odgovorio da je ovo jedna pravno uređena zemlja i da je svima jako stalo do vladavine prava.

Vojtehovski je dodala da se njoj stavlja meta na čelo, ali navodi i da smatra da su radnici izmanipulisani.

Bili bi vam mnogo zahvalni da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu