Vukovar odlučuje kamo ide HDZ

Zlatko Crnčec, iz kolumne za ''Novi list''

Andrej Plenković po prvi se put, otkako je na čelu HDZ-a, suočava sa stranačkim neposluhom na relativno visokoj razini, a da ga nije sam izazvao. Prethodna dva slična slučaja – Istanbulska konvencija i Darko Milinović – ne bi se ni dogodila da on sam nije odlučio povući neke poteze koji su potom izazvali odgovor iz dijela stranke.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije najavio je bez ikakvih konzultacija s vrhom stranke i potom je pokušao isforsirati u redovima jedne prilično konzervativne stranke čiji su zastupnici na lokalnoj razini bili između dviju vatra.

S jedne ih je pritiskao stranački vrh da dignu ruku za, a s druge lokalna sredina koja im to ne bi oprostila. Pa je dio njih bio prisiljen odbiti poslušnost. I sukob s Milinovićem izazvao je stranački vrh nakon što su jedino njemu od svih HDZ-ovih lokalnih moćnika oduzeli pravo kadroviranja u javnim i državnim firmama na njegovom teritoriju.

Međutim, kada je u pitanju Vukovar i najavljeni prosvjed Plenković nije učinio bas ništa da se gradonačelnik Vukovara odluči na ovaj način stupiti na nacionalnu scenu.

I da se oko tako osjetljivog pitanja nije uopće konzultirao sa stranačkim vodstvom. Koje ga je odmah nakon toga počelo pritiskati, zasad prilično neuspješno, da odustane od svog nauma.

Sama činjenica da se Penava samostalno odlučio napraviti nešto ovakvo veliki je udarac za aktualnog predsjednika HDZ-a. Jer ono što bi se moglo dogoditi 13. listopada u Vukovaru moglo bi imati reperkusije na vanjskopolitički položaj Hrvatske, na njene odnose sa susjednim zemljama kao i na odnose u vladajućoj koaliciji.

Iako je Penava demantirao da ima ikakve veze s braniteljskim udrugama koje su se odmah navezale na njegovu inicijativu tražeći posebnu saborsku raspravu o Miloradu Pupovcu, miru u koalicijskoj kući sigurno neće pridonijeti njegova izjava da ne podržava koaliciju HDZ-a i SDSS-a.

Kao i njegova tvrdnja da je notorna činjenica da neki dužnosnici SDSS-a imaju i saznanja o zločinima koje su srpske paravojne snage počinile u studenom 1991. nakon okupacije Vukovara.

Dakle sama činjenica da je Penava ovako odsolirao, a da mu se po svoj prilici neće dogoditi ništa, narušit će Plenkovićev autoritet. I to puno više nego kada je šačica zastupnika odbila podržati Istanbulsku konvenciju.

Ako se na skupu premijeru bude zviždalo, onda je HDZ stvarno korak do esdepeizacije o kojoj neki u stranci već pričaju.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu