ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a: Mislimo, dakle postojimo i ne postojimo

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

U Srbiji automobili ne prolaze tehničke preglede, ali istovremeno i lete. Kosovo postoji u sastavu Srbije, ali Kosovo takođe i nije u sastavu Srbije. Isto kao i opozicija. Ona i postoji, ali i ne postoji. Ana Brnabić je premijerka, ali realno Ana Brnabić nije premijerka…

Austrijski fizičar Ervin Šredinger tridesetih godina prošlog veka osmislio je čuveni misaoni eksperiment sa mačkom kojim je želeo da istakne apsurdnost teorije kvantne mehanike koja je tvrdila da atom može istovremeno postojati na dva različita mesta u dva različita oblika. On je objasnio da, ako je kvantna teorija tačna, mačka može istovremeno biti i živa i mrtva, ironično aludirajući na paradoks tvrdnje kvantnih fizičara. Ono što Šredinger nije mogao znati jeste to da će se osamdesetak godina nakon njegovog eksperimenta dogoditi slučajevi koji će potvrditi ovaj eksperiment, dokazujući da jedna te ista stvar zaista može poprimiti dva različita stanja istovremeno.

Upravo, jedna takva situacija dogodila se pre nekoliko dana kada je Boaći nakon udarca glavom uputio loptu ka Partizanovom golu. Pola Srbije je tvrdilo da je lopta prešla gol liniju, a druga polovina da nije. Tako se ova lopta istovremeno našla u golu i izvan gola. Kvantni fizičari širom sveta konačno su dobili čvrst dokaz za svoje tvrdnje, koji će važiti makar do narednog derbija.

Slična situacija zbila se i nedavno kada se obrušio potporni zid na Koridoru 10. Zid je postojao da bi sprečio urušavanje brda, ali nije više postojao nakon što se brdo obrušilo na njega, a on na put. Da bi dokazali kako je Šredinger bio u pravu tvrdnjom da je nemoguće da mačka bude i živa i mrtva, na predlog predsednika Srbije, zvaničnici su uklonili pomenuto brdo. No, to brdo će se svakako ponovo pojaviti na nekom drugom delu trase puta, odakle će ubrzo nestati, što će ponovo potvrditi Šredingerov paradoks.

Perači prozora u Americi, o kojima je govorio predsednik, ginu na svakih 10 sekundi, što znači da moraju da postoje da bi poginuli ali, prema Šredingerovoj tvrdnji, oni istovremeno i ne postoje jer je ta informacija izmišljena. Dalje, u Srbiji automobili ne prolaze tehničke preglede, ali istovremeno i lete. Kosovo postoji u sastavu Srbije, ali Kosovo takođe i nije u sastavu Srbije. Isto kao i opozicija. Ona i postoji, ali i ne postoji.

Novogodišnja rasveta postoji kada je Nova godina, ali postoji i kada nije Nova godina. I to mnogo duže kada nije.

Bolesnom detetu su pomogli građani, šaljući SMS-ove, ali je predsednik tvrdio da mu je država pomogla. Jedan tabloid objavio je intervju sa majkom bolesnog deteta u kojem je ona optužila Sergeja Trifunovića za proneveru novca, a u stvari ona to nije izjavila. Tabloidi su novine, ali su istovremeno i đubre. I ovde Šredingerov eksperiment biva potvrđen.

Restoran na vrhu Kopaonika takođe nema dozvolu, ali je restoran izgrađen. Investitorka postoji na papiru, ali je nemoguće pronaći je, znači da ne postoji. Isto važi i za inspektore koji bi trebalo da sprovedu rušenje.

Povećanje penzija je istorijsko, ali penzije su manje nego što su bile jer ministri prećutkuju da se pod povećanjem smatra povratak na stari nivo.

Srbija je izgradila auto-puteva više nego Nemačka koja ih nije izgradila više od Srbije samo u par poslednjih godina, ali ih je izgradila neuporedivo više u poslednjih 80 godina.

Srbija je najbrža rastuća ekonomija, ali istovremeno mnogi njeni građani nemaju posao, siromašni su i gladni.

Venecija postoji u Zadruzi, ali Venecija postoji i u Italiji.

Ana Brnabić je premijerka, ali realno Ana Brnabić nije premijerka.

Vulin. Ne treba posebno dokazivati koliko je Šredingerova teorija u njegovom slučaju tačna.

Srbija je država, Srbija... ma dopunite sami.

Molimo vas da podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu